Vi har sett ett ökat intresse från skolvärlden att arbeta förebyggande kring problematiskt datorspelande och pengaspelande. Rektorer, lärare och elevvårdspersonal vittnar om ett ökat spelande bland ungdomar och på många skolor har man problem med elever som prioriterar spelandet framför studierna.
Förfrågningar inkommer från högstadieskolor, gymnasieskolor och en och annan folkhögskola eller universitetsutbildning. Oskar Foldevi, leg psykolog, har rest runt till orter runtom i landet för att informera om spelvanor och väcka till eftertanke hos elever, föräldrar och skolpersonal. Många skolor ordnar med temadagar där vi hjälper till med föreläsningar och diskussionsmaterial om spelande och andra vanliga nätvanor som sociala medier, bloggar och forum.
Målet med våra förbyggande insatser är att ungdomar ska bli medvetna om riskerna med ett överdrivet spelande och att man själva ska kunna ta kloka beslut om hur man använder sin tid. Vidare är syftet att personal och föräldrar ska lära sig mer om hur spelande och nätvanor fungerar bland yngre.
Flera spelare och familjer som tagit hjälp av Game Over menar att det hade varit önskvärt om spelproblematik uppmärksammades på samma sätt som alkohol, droger och tobak. Ungdomar som har problem med sitt spelande behöver få känna att de inte är ensamma och att det finns hjälp att få. Likaså är det viktigt att vuxna blir medvetna om problematiken och att man lär sig skilja mellan ett vanligt sunt intresse och ett spelande som riskerar att bli destruktivt.
Vi kommer gärna ut till skolor för att dela med oss av vår kunskap och våra erfarenheter. Vi jobbar absolut inte med skrämselpropaganda utan vill mana till diskussion och eftertanke för att ungdomar ska lära sig bli smarta spelare och internetanvändare som reflekterar och aktivt styr sitt beteende.
Nu utvidgar vi utbildningsdelen genom samarbete med Reconnect. Du kan läsa mer om utbildning kring datorspelande och spelberoende på reconnect.se eller höra av dig till oskar@gameoverlinkoping.se för att diskutera alternativ.
Utbildning inom Landstinget
Även inom delar av Landstinget ser man vikten av att utbilda sig kring spelfrågor. Hos Barn och ungdomspsykiatrin blir det vanligare att datorspelande finns med som en del i problematiken. I Stockholm gick ett antal enheter inom psykiatrin ihop kring en studiedag om missbruk där Oskar bjöds in, för att prata och diskutera om problematiskt datorspelande. Nedan följer en sammanfattning från dagen som uppdragsgivaren skickade till oss:
Den digitala generationen – Föreläsning av Oskar Foldevi 24 september 2014
Föreläsningen uppskattades enormt mycket av alla som lyssnade. Publiken bestod av erfarna behandlare inom ungdomspsykiatrin och föreläsningen tillförde oss alla ny kunskap. Samtidigt uttryckte många efteråt att föreläsningen även skulle vara bra för unga spelare och deras föräldrar. Det gav igenkänning och nya perspektiv för att förstå och bemöta unga med spelproblematik.
Datorspelande är en mycket vanlig källa till oro och konflikter i familjerna hos de unga vi möter inom psykiatrin. Genom föreläsningen fick vi inspiration att hitta nya ingångar för att öppna upp förståelse hos föräldrar och för att skapa dialog mellan ungdom och föräldrar. Det var en initierad och empatisk föreläsning som förmedlade hopp och förståelse för spelandets tjusning som glädje, men även som flykt från en mer påfrestande vardag. Samtidigt gav föreläsningen fördjupade analyser av problem som finns i spelandet och som kan bli resultatet då det blir för mycket.
Annika Lindgren
Leg psykolog/leg psykoterapeut
Samordnare för Mottagningen För Unga
Psykiatri Södra Stockholm