Vi hoppas att alla ni som har eller har haft kontakt med oss på Game Over får en lugn och fridfull Julhelg. Men i samtalen vi får, så påminns vi om att det här är en tid på året som är svår för många.

Har man fastnat i ”spelfällan” så innebär julen en svår tid, då skulderna gör sig påminda och lätt leder till tankar på att ”spela ihop pengar” till julklappar, julmat, räkningar och annat som behövs.

Även om man har tagit sig ur sitt spelberoende så kan det finnas situationer som påminner om hur det var man ständigt tänkte på sitt spelande.  Här följer några tankar som delats med oss av några tidigare klienter och anhöriga:

Robert

Jag minns en tid då det var mycket tankar på spel och det viktigaste var att få tag på pengar att spela för. Men när det blev jul så var jag alltid noga med att i alla lägen fixa pengar till barnens julklappar. Det tyckte jag var viktigast! Och så försökte man, att vara med familjen på julafton och juldagen åtminstone. Fast det är klart på juldagen så började det igen lite smått med, att vi kanske spelade poker eller planerade och gjorde system inför annandagens spel.

På Annandagen så var det tradition att åka till Solvalla och se finaler i V 75. Det var något som vi alla såg fram emot, mina släktingar och jag. Fast nu är det kanske inte riktigt lika stort, för det är ju trav varje dag. Och minnena jag tänker på kanske ligger 20 år sen.

Nu är det helt annorlunda men stressen kan komma ändå ibland när jag tänker på förväntningarna inför julen. Men som tur är, så har vi dragit ner på antalet julklappar. Det är ju trots allt inte det som är viktigast. Förra året var det lugnt och jag hoppas att den här julen också blir lugn, utan stress och utan ”speltankar”.  Även om reklamen kommer och påminner hela tiden.  Men jag står emot!

 

Sven

Bristen på pengar är en stor fråga när det kommer till julen. Man vill ju kunna ge något till barn och barnbarn, men det blir för dyrt med gåvor. Jag tänkte faktiskt att jag denna jul i stället skulle ge bidrag till något behjärtansvärt ändamål – djur som far illa kanske – och så får mina nära och kära gåvobevis i julklapp.

Sen finns det en sak till som jag vill ta upp. Reklamen! Den ser man ideligen!  Redan på morgonen så har jag fått 10 reklam-meddelanden och sedan fortsätter det. Men jag tar bort de så fort jag kan och jag är egentligen inte intresserad. Så strängt taget påverkar det inte så mycket – men det är onödigt!

Jag hoppas att julen blir skaplig. Tror inte att det finns så många orosmoln utan det kommer att ordna sig bra, det ser min dotter till.

 

Roy

Jag tänker inte så mycket på julen. Julklappar har vi dragit ner på i min familj, så det blir inte något stort problem, även om jag inte har så god ekonomi just nu. Det kommer nog att dröja innan ekonomin har återhämtat sig efter mitt spelande. Tyvärr så har det också medfört att det är irriterat mellan mig och mina syskon, eftersom mina föräldrar har hjälpt mig och lagt mycket fokus på mig och min situation. Men jag hoppas ändå att det blir en lugn jul.

Reklamen kan ju vara ett problem – den går in. Jag vill gärna titta på fotbollsmatcher , tex Champions League, och då är det ju mycket reklam för spel i varje paus. Om jag då sitter tillsammans med familjen så blir det jobbigt, för allas blickar riktas mot mig. Det känns obehagligt. Jag brukar faktiskt byta kanal under den där lilla stunden som reklamen pågår. 

 

Kalle

Jag har förstås gamla minnen från spelperioden, som inte känns så kul att tänka på. Julen var mest något irriterande eftersom jag helst av allt bara ville sitta och spela.  Det här ger dåliga minnen kopplade till julen. Jag ångrar mycket att jag stängde familj och vänner ute och inte tog vara på tiden som vi hade tillsammans.

Men i år blir det annorlunda – jag är verkligen DÄR och jag är MED.

Sedan kan jag inte hjälpa att jag tittar till lite extra på reklamen för de spel som jag verkligen gillar. Det kommer till exempel som trailers på Youtube. Men jag stoppar impulsen att spela för att jag vet ju så väl att det i längden inte ger det jag önskar. Det skulle bara ge mig nya problem.

Sedan det där med julklappar – jag ville kunna ge mer, men det är brist på pengar så det får gå och bli bra ändå! Julen är framför allt att vara mer tillsammans med familjen och det ser jag fram emot i år.

 

”Jul är kul och spel är aldrig fel!”

Så stod det i Correns artikel om tips på julens bästa klappar till spelvänner. Utbudet är stort och många önskelistor består till stor del av nya spel och tuffa ”gamingprylar” såsom exempelvis hörlurar, tangentbord eller mus.

Linda, mamma till en, numera före detta gamer, berättar om hur det inte ens var tänkbart att gå utanför dörren under julhelgen. När hela släkten var samlad till middag, så var det stress och bråttom ”Vi hoppar väl över desserten, va? Jag är så mätt”, sa den unge spelaren.  Och lyckades få hela familjen att bryta upp tidigare än vad som var tänkt, därför att han ville hem och spela. Att se honom med ”kryp i kroppen” spred sådan stress till de andra, att ingen ville vara kvar.

Linda, som nu ser fram emot en jul, där alla medlemmar vill vara med och fira och inget spel lockar mer än julmiddagen och utdelning av julklapparna, vill skicka med en hälsning till föräldrar som börjar märka av att spelandet tar för mycket utrymme i barnens liv.

  • Lita på magkänslan och var uppmärksam på om de drar sig undan.
  • Hur har det varit tidigare år – har de älskat julen och alla aktiviteterna som hör till och så plötslig vill de inte alls vara med? Det kan vara en varningssignal.
  • Vad prioriterar de i så fall i stället julfirandet med familjen?
  • Blir de stressade, irriterade, rastlösa när de tvingas vara med i gemenskapen?
  • Var medveten om att spelbolagen lägger in extra bonusar som endast kan vinnas under exempelvis juldagarna – det innebär en extra morot att ägna mycket tid åt spelet.

 

 

Varma jul hälsningar Game Over